2019

Heelerpuppies – heelerpentuja <3

Alkuvuosi oli kasvattajaurani synkimpiä aikoja, moni jalostuspohdinta meni uusiksi. Miliisin PA-pentueessa ilmenneiden luustollisten ongelmien vuoksi poistin kyseisen pentueen sijoittamani narttun pois jalostuslistalta, samaa suosittelin omistajille. Siinä sivussa tuli pohdittua myös ristisideongelmia ja hoppaamisia, mitä rodussa tuntuu ilmenevän. Rajulla kädellä kävin sukuja läpi ja tein viimehetken muutoksia jalostussuunnitelmiin ja poistin muutamia muitakin narttuja jalostuslistalta suvussa ilmenneiden ongelmien vuoksi. Jatkossa tulenkin tekemään karsintaa vielä runsaamalla kädellä. Selkiä ja lonkkia tulenen kuvaamaan jalostuskoiriltani. <3 <3 Seuraavaa pentuetta odotamme marraskuussa 2019 – ja mikäli terveystarkastukseet ja astutukset onnistuvat, niin syksyllä 2020 suunnitelmissa pentue.

Oma jengi : Mummo-koirat ja #Roisto 

#Hippu (Marmalades Indian Dream) on jo 9,5vuotias, mutta ei se sen vauhtia hidasta. Mummo-koira kävi pyörähtämässä kehässä toukokuussa ja kylläpä se nauttikin! #Hipun silmät tutkittiin mhyös toukokuussa syntymäpäivän kunniaksi.  #Ipana (Marmalades Key Of Dreams) täytti juuri 8v ja rintarottingilla saatteli jälkikasvunsa Heeler-erkkarissa suomessa näytille. Näiltä tytöiltä ei vauhtia lopu 🙂#Roisto (Proscenio Di Monte Tonico) ei ihan täysin istu näiden heelereiden maailmaan, sillä se ei tunnu ymmärtävän omaa kokoaan, ja mummo-koirat joutuvatkin pojalle pitämään tiukkaakin tiukempaa “jöötä”. #Roisto on tänä vuonna trekkaillut kanssani menestyksekkäästi ja ottanut osaa niin #Sasta64wild tapahtumaan, kuin 70km vaellukseen Fjällräven Classic Tanskaankin. Sen kestävyys ja vaatimattomuus on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen. En kuitenkaan suosittele australiankarjakoiraa rotuna ihan kaikille, ja tunnustan että kerran jos toisenkin on itsellekin tullut turhautunut olo tämän nuoren herran tapakasvatuksen kera. Yleisesti #Roisto on ihmisrakas ja ystävällinen, mutta se ei aina ymmärrä koikoaan ja kohti hyppimistä on joutunut karsimaan ehdottomalla tiukkuudella – nollatoleranssilla. Harmikseni kyllä tämä herra ei nauti näyttelykehissä pyörimisistä ja se tuntuukin nauhojen sisällä hieman “tahmealta”, josta syystä näyttelyissä käydään hyvin tarkkaan harkiten ettei se vähäinenkin liekki sammu. Yleensä jätetään isot kehät välistä, mikäli se vain on luvan kera mahdollista. Muutaman kerran olen pojan kanssa saanut kokea “flow”-tilan kehässä ja silloin sen on kyllä huomannut tuomari ja yleisökin, miten upealta se tuntuukaan käteen tuolloin! Mutta kohta puoliin poika pääsee näyttelyistä pidemmälle tauolle ja keskitymme enemmän trekkaukseen ja muuhun mukavaan. Jää nähtäväksi miten pitkästä tauosta on kyse… vai käydäänkö harvakseltaan pitämässä tuntumaa kehiin. #Roistoa kovin kysytään jalostukseen, annan sitä toki aikanaan – ehkä jo ensi vuonna…

Seuraava laumamme jäsen.. kovasti olen yrittänyt pohtia, että mikä on “se” seuraava lauman jäsen. Seuraavan kolmen vuoden sisällä uusi laumanjäsen liittynee jengiin… Pohdinta on pikkuhiljaa karsiutumassa heelerin ja kelpien välille. Itse koen, että kelpie jää johonkin heelerin ja karjiksen välimaastoon. Aina meillä toki heeleri tulee olemaan, sillä pidän rodusta kokonaisuudessaan todella paljon. Ainakin omat linjani ovat vastanneet sitä mitä olen niiden luonteilta toivonutkin. Mutta, jotenkin kutkuttaisi ajatus vielä yhdestä ns. isommasta koirasta..

**

Tulevista pentueista sijoitan uros- ja narttupenttuja yhteistyökykysiin ja vastuuntuntoisiin koteihin.
Lisätied: miliisinkennel(at)gmail.com

Oletko harkitsemassa heelerin pentua?
Heeler ei välttämättä sovellu jokaiseen perheeseen, se on suuri koira pienessä koossa.
Se kiintyy perheeseensä ja haluaa olla aina menossa mukana ja touhuta perheensä kanssa. Pienestä koostaan huolimatta se tarvitsee tapakasvatuksen.

Jotta heeleristä kasvaa lapsiystävällinen, tulee sen saada positiivisia kokemuksia lapsista heti pennusta alkaen. Lapset tulee opettaa käsittelemään koiria oikein.

Mutta mikäli olet valmis pieneen touhukkaaseen kaveriin, joka koko pienen koiran olemuksellaan ja suurella egollaan ja sielullaan liittyy laumaasi – niin ota toki yhteyttä, ja kerron mielelläni lisää.